VB
VB Proff

Nytt liv i et gammelt fiske- og handelssentrum

Det gamle handelssentrumet Skotholmen er tilbake i fordums prakt etter en omfattende renovering, og VB Ståle Berge VVS har gjort alt av rørarbeidet.

 

Et øyekast fra Ålesund, og et steinkast fra Fosnavåg, ligger Skotholmen – en liten holme på om lag to mål. Det som en gang var et handelssentrum i Herøy kommune, med et yrende liv av båter, har ligget dødt og øde siden 50-tallet. I 2009 gikk fire entusiaster sammen om å kjøpe Skotholmen. De hadde lenge tenkt å gjøre noe med den øde holmen, og bestemte seg for å bygge restaurant. 

– Vi kan nok ikke helt klare å gjenskape den enorme aktiviteten som var her den gang, men vi baserer oss på historien her ute, forteller Arthur Almestad, en av eierne. 

Og Skotholm-historie er det mye av!

Her har det vært fast bosetting siden 1660-tallet, og mange forskjellige familier har drevet handelsstedet. Historiene fra stedet er mange; De store juleselskapene var viden kjent, med opp til 30 båter fortøyd rundt holmen. Handelsstedet har rommet både røykeri, brenneri og brennevinsutsalg, i tillegg til fiskehandel og sildemottak – et sted folk kom for å høre «siste nytt». Under andre verdenskrig ble saltkummene brukt til å gjemme våpen. 

Det er blitt gjort en omfattende jobb for å forvandle det gamle handelsstedet til en lun og personlig
 restaurant med særpreg. 

Toaletter for første gang

VB Ståle Berge VVS har vært med på det spennende prosjektet: 

– Det er gøy å få bidra til gjenoppbyggingen av handelssteder som dette. I denne typen prosjekter opplever vi oftere vilje til å investere litt ekstra for å skape den riktige stemningen og opplevelsen av hvilket flott møtested et slikt handelssted var tilbake i tid, sier daglig leder Ståle Berge. 

VB-bedriften har lagt vann- og kloakk ledninger fra Remøy til Skotholmen, som ligger 2-300 meter unna. Innvendig i restauranten har de installert sanitær og luft/luft-varmeanlegg, samt to kjøkken. Innvendig er bygget bevart som det var, men toaletter var det ikke fra før i den flere hundre år gamle bygningen.   

Skalldyr i våpenlageret

De nye eierne har mange planer videre for den gamle bebyggelsen. Noe skal moderniseres, men en del skal være slik det har vært siden 1850-tallet. 

– Her skal vi servere fisk og skalldyr, og gjestene skal få vite om historiene som hører til stedet. Noen vil nyte maten samme sted som tidligere var lager for våpen og ammunisjon, sier Arthur Almestad.

Arbeid:

Vann, kloakk, varme- og sanitæranlegg 

Sted:

Skotholmen, Møre og Romsdal 

Arbeid utført av:

VB Ståle Berge VVS

Noe av det gamle tømmeret står igjen i veggene og er dekket til med glassvegg slik at man ser byggemåten. Kjøkkenet i restauranten har åpen løsning med store vinduer ut mot havet og solnedgang.
I restauranten forteller personalet om holmens historie mens du spiser middag. Rettene er navnsatt etter Skotholmens familier. Foto: Arthur Almestad.