Finn rørlegger
VB

Flere og flere sparer penger og miljøet med energibrønn og bergvarme

Mange tror bergvarme er dyrt. Men det er både lønnsomt - og ikke minst klimavennlig - i lengden.

- Vi så det både før strømmen ble dyr, og enda mer nå i det siste. Flere og flere velger vannbåren varme i hjemmet sitt, sier Camilla Johansen, rørlegger i VB Lima Rør.

VB-bedriften holder til på Ålgård utenfor Sandnes. Johansen har nylig lagt siste hånd på verket på en enebolig som skal ha både oppvarming og kjøling hvor energien hentes fra energibrønn. En energibrønn er et borehull i bakken som utnytter bergvarmen ved hjelp av en varmepumpe. Med en energikollektor (et rør med væske) hentes grunnvarme opp fra bakken.

- Eieren utnytter naturlige varmekilder og sparer strøm på oppvarming samtidig som han sparer miljøet. For oss rørleggere er en sånn type jobb både utfordrende og spennende. Det er gøy at det er så mange muligheter å hente i en brønn, sier Johansen. 

I tillegg til brønn brukes det ventilasjonsaggregat, viftekonvektor og varmepumpe til både kjøling og oppvarming av boligen og oppvarming av tappevann.

- Mange tror at bergvarme er dyrt, men da glemmer ofte at du kan trekke fra det du ville betalt for å legge elektriske kabler, i tillegg til pipe og ovn. Levetiden på vannbåren varme er også lenger enn på elektriske kabler. Med bergvarme får du “gratis” energi, og det er mye mer klimavennlig. Det er en investering så klart, men det får du igjen på sikt, sier Johansen. 

Ved installering av vannbåren varme er det fortsatt muligheter for å få støtte fra Enova. Boringen av brønn er vanligvis gjort på en dag, og hvor dypt man må bore kommer an på grunnvannstand og fjellet under.

- De aller, aller fleste har mulighet til å bore brønn og ha bergvarme. Det finnes mange muligheter som ikke alle vet om, sier Johansen. 

Vil du ha råd om varmeløsninger som passer for ditt prosjekt?