VB
VB Proff

Brannsikring for tryggere avfallssortering på Forus

VB-bedriften Forus Rør har installert sprinkleranlegg i den nye delen av miljøstasjonen til Westco Miljø på Forus. 

Et stort betongbygg rager opp av bakken hos Westco på Forus. Nybygget på 1000 kvadratmeter består av to etasjer og skal inneholde miljøstasjon, vaskehall og sorteringsanlegg. 

– Miljøstasjonen i første etasje er for byggmesterkunder og andre som kommer og leverer mindre kvanta med avfall, forklarer Per Posti, daglig leder i Westco Miljø. Her er det installert brannsikring med overrislingsanlegg, av VB Forus Rør

I tilknytning til første etasje blir det også bygget en vaskehall for Westco Miljøs biler som trenger vask og vedlikehold. 

Andre etasje av det nye bygget vil fungere som en integrert del av sorteringsanlegget hvor det settes opp båser for tømming av forskjellige avfallstyper som i dag blir tømt i containere ute. Rundt 70 000 tonn avfall blir håndtert av anlegget årlig. 

– I tillegg til å møte myndighetskrav, vil vi få bedre plass på vårt uteområde ved å håndtere disse fraksjonene innendørs. Dette er en positiv videreutvikling av vårt anlegg, som allerede før utvidelsen er et av Norges mest moderne anlegg for håndtering av næringsavfall, sier Posti. 

Avfallsanlegg er generelt utsatt for brann, og i andre etasje av produksjonslokalene på Forus blir det nå installert varmesøkende kamera i hallene, kombinert med skumkanoner.

Første etasje er en åpen hall med frostfare om vinteren, og har derfor fått installert tørranlegg. I motsetning til våtanlegg er ikke rørsystemet i tørranlegg fylt med vann, men luft under trykk. Når en dyse utløses slippes luften ut og trykket faller inntil sprinklerventilen åpner og slipper vann inn.

Les mer om forskjellige typer sprinkleranlegg

– På grunn av betongdrager som ble prosjektert inn i etterkant, er det laget en U på rørstrekket, dette er glykolfylt, og med avtapping. Anlegget er tilkoblet alarmanlegget - Sentral Driftsovervåkningsanlegg - som også er nytt, forteller Åge Hanstvedt, daglig leder i VB Forus Rør.

Anlegget er tegnet og prosjektert av Aktiv Sprinkler ved Cato Slettbakk.

For VB Forus Rør gjenstår bare å installere sprinkelrommet og -sentralen.

– Konkurransen i markedet er hard, så vi er svært fornøyd med å få gjøre denne jobben, sier Åge Hanstvedt.