Finn rørlegger
VB
God energi

Henning sparer tusenvis av kroner med smart varmtvannsbereder

Høye strømpriser har gjort mange mer bevisst på strømsparing og smarte løsninger. En av de som har tatt grep er Henning Berge fra Sandnes. Allerede i fjor høst begynte han å ane en strømkrise og startet derfor å kartlegge hvor han kunne spare.

- Energisparing handler om mange bekker små som blir en stor å, sier Henning Berge, som bor i enebolig sammen med familien sin i Skaarlia i Sandnes.

Da han skulle pusse opp vaskerommet bestilte han en smart varmtvannsbereder - en 200 liters Høiax Connected. Til det fikk han Enova-støtte. Den nye berederen var på plass i februar. 

Berederen styres av en app på telefonen og gir mulighet til å utnytte tidspunktene på døgnet når strømmen er billigst. Det er også mulig å “spre ut” strømforbruket for å unngå strømtopper. Det siste er nyttig når ny nettleiemodell settes i drift fra 1. juli, og det er penger å spare på å jevne ut strømforbruket gjennom døgnet.

- Min varmtvannsbereder er innstilt på å skru seg på ved midnatt og av klokken syv om morgenen. I mellomtiden er den akkumulatortank, da henter den varmen vi lagrer, sier Berge. 

Berederen er koblet til smarthussystemet futurehome, hvor Berge også kan styre den elektriske gulvvarmen og varmepumpen.

 

Penger spart er penger tjent

- Det handler om å få kontroll på huset, sier han og viser på strømoversikten hvor varmtvannsberederen kom inn i huset. Søylene viser et markant fall i strømforbruk. 

Han er “over snittet” interessert i strøm og energi, forteller han. Og han har regnet ut når han kommer til å ha spart inn investeringen i smart varmtvannsbereder og andre strømsparingstiltak. 

- Jeg har investert rundt 30 000 kroner totalt. Fra august 2021 og til og med mai i år har jeg spart 18 000 kroner. Bare i tanken ligger det et sted mellom 4,5 og 5,5 kw per dag i besparelse, sier Berge.

 

Ivrig strømsparer

Familien har også innført andre energisparende tiltak, som for eksempel kortere dusjer og litt lavere temperatur i huset. Berge innrømmer at det er fort gjort å bli revet med når man først setter i gang med strømsparing.

- Du må kjenne boligen din. Du blir litt nerd når du starter, du begynner å trekke ut stikkontakter for å se hvor mye strømbruken falt, hvilke enheter som bruker hva. Da finner du fort ut hvor du har noe å hente. Så har jeg tatt de mest lavthengende fruktene og plukket dem, sier han. 

- Er hele familien like entusiastisk på dette strømsparingsprosjektet?

- Overhodet ikke, sier Berge og ler godt. 

- Men jeg har drevet holdningsskapende motivasjonsarbeid, og alle har vært veldig flinke. Nå går det av seg selv. Og resultatene er motiverende, sier han.

Han regner med å ende på 20 000 kwh i år. Hvis prisen fortsetter å være 2 kr per time, så blir det 20 000 kroner spart årlig.

 

Automatisk tilpasning

Folk flest tenker kanskje ikke så mye over varmtvannsberederen sin før den går i stykker, men Berge er tydelig i sin anbefaling:

- Jo tidligere ute du er til å bytte, jo mer tjener du. Hvis det noen gang er riktig å bytte til smart varmtvannsbereder så er det nå. Hvis du attpåtil har en mineralisolert bereder som er fra 2007 eller eldre, er det ikke noe å tenke på. Bare få det gjort, sier han. 

Nylig innførte Høiax også spotprisstyring i appen. Berederen tilpasser seg automatisk timeprisene fra NordPool.

- Det betyr at de kan sette opp kalenderen for når det er lurt å varme opp berederen. Når strømmen er billig skrus den på. Det er et fantastisk bra produkt, sier Berge.

Fakta om Høiax Connected

  • Høiax Connected leveres som 200 liter og 300 liter beredere

  • Gir deg mulighet til å utnytte de tidspunktene i døgnet hvor strømmen normalt er billigst

  • Kan styres via display på berederen

  • Styres med myUplink-app fra telefonen. 

  • Mulighet for å styre varmtvannsberederen på hytta fra app (krever wifi)

  • Flere nyttige funksjoner og driftsmodus, samt automatisk legionella-program

  • Kompatibel med futurehome smarthussystem
Enkelt display på berederen
Henning er en ivrig og glad strømsparer