VB
Oppvarming

Smart oppvarming med høy komfort

Varmepumper bidrar til et bedre miljø både innenfor og utenfor husets fire vegger. De sparer energi samtidig som de kan levere oppvarming til både rom og tappevann.

Varmekilder er det mange av. Den store fordelen med varmepumper sammenlignet med andre varmekilder som strøm eller ved, er imidlertid at varmepumper sparer energi – faktisk kan de levere 2,5 til 4 ganger så mye varme som hva de bruker i strøm.

Fornybar energi

Det finnes mange ulike typer varmepumper, men felles for dem alle er at de bruker fornybar energi som finnes i omgivelsene våre. Derfor bidrar du også til et bedre miljø!

En god investering

Selv om elektrisk oppvarming og skorstein er rimelig å installere når nye boliger skal bygges, kan det være en ulempe å måtte betale full pris for strøm hver måned. Varmepumper krever en høyere investering i utgangspunktet, men vil gjøre at du sparer energi hver måned.

Varmepumper til vannbårne anlegg

For nye boliger er vannbårne anlegg både best og mest etterspurt. De typene varmepumper som passer til å varme opp både bolig og tappevann er:

  • bergvarmepumpe, som henter varme fra energibrønner boret i bakken,
  • luft-vann-varmepumpe, som henter varme fra uteluften, og
  • avtrekksvarmepumpe, som henter varme fra brukt luft i boligen din.

 Bergvarmepumper er dyrest å installere, men er også dem som gir høyest energisparing, i tillegg til at de har lang levetid.

Gode støtteordninger

Enova gir støtte til energibesparende tiltak blant annet til fjerning av oljefyr og tank, anskaffelse av varmepumpe eller omlegging til vannbåren varme. Enova støtter også oppgradering til ny energibesparende teknologi til eksisterende gulvvarmeanlegg, som for eksempel investering i et moderne styringssystem. 

Les også: Alle kan få vannbåren varme.

Se anbefalte produkter under – og ta kontakt med din nærmeste VB Rørlegger for å komme i gang!

Kilder: ABK, NBE