VB

Finn riktig temperatur i vinter

Hva som er den ideelle innetemperaturen, kommer definitivt an på hvem du spør. Kampen om termostaten er høyst reel i norske vinterhjem, men med en bedre plan for oppvarming og varmestyring kan (nesten!) alle bli fornøyde.

 

Noen fryser hele året, mens andre går i shorts uansett temperatur. Hva som er riktig eller galt skal vi ikke spekulere i, men i løpet av et år møter vi i hvert fall på mange tilfeller av et behov for mer individuell varmestyring.

Anbefaler ca. 20 grader

Norges astma- og allergiforbund anbefaler 20-22 grader, og cirka 5 grader mindre på soverommet. Anbefalingene fra Verdens Helseorganisasjon (WHO) er 18-20 grader innendørs. 

For høy temperatur kan gjøre deg trøtt og uopplagt, i tillegg til at det kan gjøre deg mer følsom for forurensninger i luften (som f. eks. svevestøv). Å ha det for kaldt kan gjøre at revmatiske plager blir verre, og noen blir mer mottakelige for infeksjoner. 

Kvinner fryser lettere

En nederlandsk undersøkelse fra 2015, konkluderte med at biologiske årsaker gjør at varmebehovet er større hos kvinner enn menn. Menn med større kroppsvolum, høyere forbrenning og mer muskelmasse gjør at de rett og slett kan produsere mer varme enn kvinner når de sitter i ro. 

Det finnes også annen forskning som bekrefter dette – fysiolog Randi Eidsmo Reinertsen ved NTNU og Sintef trekker i tillegg fram en annen fysiologisk årsak: Nemlig at blodårene i huden hos kvinner trekker seg raskere sammen ved kulde for å holde lenger på varmen. Da blir huden kaldere og man fryser lettere.

Dette kan du gjøre

Vannbåren varme er det vi oftest anbefaler, av flere årsaker:

  • Gulvvarme gir direkte varme gjennom føttene samtidig som den fordeles jevnt i rommet. Da kan innetemperaturen normalt holdes 2-3 grader under det som må til for å få tilsvarende varmeeffekt med elektriske panelovner eller radiatorer.

  • Varmepumper bidrar til et bedre miljø både innenfor og utenfor husets fire vegger. Varmepumper kan levere 2,5 til 4 ganger så mye varme som hva de bruker i strøm, og vil derfor gjøre at du sparer energi hver måned. Vannbårne anlegg er best og mest etterspurt, og her benyttes varmepumpe til å varme opp både bolig og tappevann.

Varmestyring gjør at du enkelt kan styre oppvarming for å holde jevn, god og riktig temperatur i forskjellige rom i boligen din. På den måten får du økt komfort, individuell tilpasning der det er behov for det, og samtidig kan du også spare energi. Systemet Touchline fra Roth er eksempel på et intelligent system som passer alle typer gulvvarmeløsninger, og som du styrer enkelt fra mobilen.

Riktig ventilasjon er et viktig bidrag til inneklimaet, særlig med boliger som blir bedre og bedre isolert – og dermed stadig tettere. Bosch Vent 2000 er eksempel på et effektivt system for å oppnå god ventilasjon i boligen din, med frisk luft og optimalt inneklima som resultat. 

Fryser du i ditt eget hjem? Finn din nærmeste VB Rørlegger ›