Mathias (22) tok kjempeoppdraget på Havnens Hus i Narvik

24. juni 2019 13:57
22-årige Mathias Holand fra VB-bedriften Varme & Bad Narvik fikk sin ilddåp som bas under et større rehabiliteringsoppdrag på Narvik Havn.

Daglig leder i Varme & Bad Narvik AS, Reidar Hanssen, hadde ingen betenkeligheter med å la hans 22-årige rørlegger Mathias Holand ta ansvaret for et komplisert rehabiliteringsprosjekt i Narvik havn. Det gikk over all forventning.

– Vi må slippe ungdommen til, det er den beste måten å lære på, sier Reidar Hanssen, med stolthet i stemmen.

Kjempejobb
Og det var slett ikke småtterier Hansen lot 22-åringen få ansvar for. Den gamle fem etasjers kontorbygningen, Havnen Hus, fra 1938 skulle fullstendig rehabiliteres fra innerst til ytterst. For Varme & Bad Narvik sin del innebar dette rivning og utskifting av alt varme- og sanitæranlegg. I tillegg kom selvsagt den samme jobben innen det elektriske anlegget og snekkerarbeid som andre bedrifter hadde ansvaret for, noe som samlet ga oppdrag for rundt 50 personer fra desember i fjor til ut juni i år.
– Ja, jobben ble en god del større enn vi hadde sett for oss i utgangspunktet. Underveis noterte vi oss for hele 60 endringsmeldinger, hovedsakelig på grunn av det vi avdekket etterhvert som alt det gamle ble revet ut. Det igjen gjorde at jobben, som i utgangspunktet var beregnet til 2,5 millioner for vår del, endte i overkant på fem millioner kroner, kan Hanssen fortelle.

Godt skussmål
Tilbakemeldingene til VB-bedriften fra oppdragsgiver Losvik Bygg AS, har vært meget positive.
– Ja, Mathias er en kjekk og dyktig kar, og det gjelder også de øvrige som har jobbet der for oss, sier daglig leder, Unni B. Losvik.
Reidar Hansen takker for det. – Å få slike tilbakemeldinger gleder et gammelt hjerte, særlig med tanke på at Mathias var en svært beskjeden og usikker gutt da han begynte hos oss som lærling i 2014, sier han.
– Dette skyldtes at han, som så mange andre, inklusiv statsministeren, hadde dysleksi. Men med godt samarbeid oss imellom så har han klart å overvinne dette så bra at han tok svennebrevet med glans for cirka halvannet år siden, legger han til.
Av egen erfaring visste Hansen at tiden nå var moden for å la unggutten prøve seg på egen hånd, uten å løpe i hælene på andre erfarne kolleger hele tiden.
– Prøve og feile, det er veien å gå, og helst lenge før de adopterer våre egne feil, slår han fast.

Fornøyd
Hovedpersonen selv, Mathias, sier seg godt fornøyd med jobben han har vært sjef for.– Ja, jeg fikk litt av en utfordring her, og må innrømme at jeg var litt skeptisk til å begynne med. Men det har gått over all forventning, takket være godt samarbeid og innsats fra mine kolleger, sier han.
I tillegg til at unggutten har vært bas for rørleggerne, har VB-bedriften hatt fem-seks personer i arbeid på det gamle kontorbygget i Narvik havn. Utenom det, har det i perioder vært to eksterne firmaer innleid, som han også har administrert.
­– Den største utfordringen var at jobben ble langt mer omfattende enn det vi hadde regnet med, pluss det å skulle lære å planlegge og fordele arbeidsoppgaver underveis. Det hadde jeg ikke vært borti før.
– Så læringskurven ble bratt for ditt vedkommende?– Absolutt. Men jeg er alltid våken for ny lærdom, og det må jeg si at jeg har tilegnet meg her. Det har vært gøy, men slitsomt til tider. Vi har revet og skiftet ut rundt 250 radiatorer, 40 klosetter og 40 vasker samt en del dusjer, og nå er det bare småting som står igjen før bygget er totalrenovert, sier 22-åringen, som nå ser frem til nye spennende rørleggeroppdrag i Narvik og omegn.
– Ja, nå er jeg klar som aldri før, sier Mathias, og gliser fornøyd.