VB

Kostholdstips

Det er lurt å tenke seg litt om hva man faktisk putter i munnen. Men et sunt kosthold trenger ikke være perfekt. Noen få justeringer kan bidra mye for helsen.

Camilla Nybø jobber som klinisk ernæringsfysiolog. Kliniske ernæringsfysiologer er den eneste yrkesgruppen som er autorisert til å drive kost- og ernæringsbehandling. Hun jobber på Stavanger Universitetsjukehus, Her jobber hun med syke barn som trenger ernæringsstøtte eller spesielle dietter.

I tillegg driver hun firmaet Ernæringsspesialisten hvor hun holder foredrag innen sunt kosthold, vektreduksjon og sportsernæring. De siste årene har hun holdt over 100 foredrag, blant annet for Viking FK, Stavanger Oilers, Stavanger kommune, Sandnes kommune og Karmsund vg. skole.

Hun har også en egen matblogg i Stavanger Aftenblad.

Camilla har skrevet kapittelet om kosthold i VBs Håndbok. Hver måned vil Camilla gi VB, våre kunder og samarbeidspartnere kostholdstips som en del av VBs HMS-arbeid. 

Camilla Nybø, ernæringsspesialist

Les Camillas kostholdstips:

Får du i deg nok jod?

Jod er et svært viktig sporelement, som heldigvis har fått mer oppmerksomhet den siste tiden. Vi trenger jod for å produsere thyroid-hormonene.

Det du spiser mellom jul og nyttår

Det er ikke det du spiser mellom jul og nyttår som teller, men det du spiser mellom nyttår og jul- sier et gammelt visdomsord.

Bearbeidet mat - bedre enn sitt rykte

Bearbeidet mat assosieres ofte med et usunt kosthold, og klandres for å være årsak til økt forekomst av fedme, høyt blodtrykk og diabetes i befolkningen. Men bearbeidet mat kan også være sunne matvarer.

Derfor er det så vanskelig å ikke spise for mye

Overvekt og fedme skyldes kun en ting; en positiv energibalanse over lengre tid. Mange spiser flere kalorier enn de forbrenner. Og dermed lagres denne energien som fettvev. Konsekvensene av denne trenden er enorme. Og aller høyest for individet selv.

Er søtstoffer sunne eller usunne?

Lettbrus, sukkerfri saft, sukkerfri tyggegummi og sukkerfrie pastiller er eksempler på lavkaloriprodukter på markedet. Forekomsten av fedme sprer seg som en global epidemi. Derfor lanseres stadig flere av disse sukkerfrie produktene, som lover den samme søte smaken som sukker, uten tilsvarende mengde kalorier. Løsningen på fedmeproblematikken er de neppe, men er søtstoffer sunne eller usunne?

Kostholdsråd ved fordøyelsesplager

Mange plages med fordøyelsen. Selv om irritabel tarm ikke er en sykdom, kan det redusere livskvaliteten for dem det gjelder. I noen tilfeller, kan noe man har spist eller drukket utløse eller forverre plagene.

Hvor sunt er egg?

Egg konsumeres i mange ulike former.  Bløtkokt, hardkokt, posjert, speilegg, omelett og eggerøre. De fleste har sin favoritt. Og så inngår egg som er viktig ingrediens i pannekaker og vafler. Men er egg sunt?

Hva gjør du når barna dine nekter å spise grønnsaker?

Alle vet at grønnsaker er sunt. Og derfor blir mange foreldre frustrert når barna nekter å spise grønnsakene de har tilberedt til middagen.

Spis mer hvitløk

Norske helsemyndigheter anbefaler økt inntak av grønnsaker, spesielt løk og hvitløk, på grunn av dens helsefremmende effekt.

Et sunt alternativ metter godt

For å spise sunt er det viktig å ha noen sunne matvarer tilgjengelig når sulten melder seg. Nylig kom jeg over en oppskrift på noen supre proteinrundstykker. De er svært enkle å lage og metter godt.

Slik lager du sunne middager

Middagen bør bestå av en karbohydratrik del, en proteinrik del, sunne kilder til fett og grønnsaker.

Pollenallergikere kan også reagere på mat

Snart starter pollensesongen for bjørk. Da forandres snille og rolige barn og voksne, til kløende og irritable tyranner. Kanskje ikke så rart når kroppen er i krig, mot noen egentlig ufarlige proteiner. Pollenallergi, eller sesongallergisk rhinitt som det heter på fagspråket, er absolutt ikke uvanlig. Man tror at bortimot en million nordmenn er plaget av lidelsen.

Tarmflora, kroppsvekt og helse

Du har omtrent 1,8 kg med bakterier i tykktarmen din. De jobber både for og mot deg. Og det kan være lurt å spille på lag med dem.

Spis frokost - for hjertets skyld?

Vi har alle hørt hvor viktig det er å spise frokost, men er det virkelig slikt at man må spise frokost?

Alkoholholdige drikker er både sunt og usunt

Det er sommertid og i Norge har vi tradisjon for at alkoholholdige drikker hører med til ferietiden. Det kan derfor være nyttig å belyse forskningen rundt dette.

Chili øker forbrenningen, men kun hos noen

I kroppen lagres fett i fettceller, men disse fettlagrene er ikke like over alt på kroppen. I den senere tid er det påvist at også voksne mennesker har det man kaller BAT (Brown adipose tissue). Dette vevet er fettceller som er spesielt designet for å holde oss varme.

Velg grønnsaker av god kvalitet og oppbevar dem riktig

Forskning viser at det er svært sunt å spise grønnsaker. Hvis grønnsakene er behandlet på rett vis, kan disse være til stor matglede. Men det krever en liten innsats og litt kunnskap.

Bør man velge økologisk mat?

Økologisk produserte matvarer koster mer, men er det vel anvendte penger? Får man, ved å velge økologisk mat, sunnere matvarer med høyere næringsinnhold og mindre plantevernmidler?

Grøt - et godt alternativ til brødmat

Hvis du vil leve sunnere bør du bytte ut et av brødmåltidene med grøt. Grøt er en gammel skandinavisk tradisjon som har blitt svært trendy. I New York har havregrøt kommet som et alternativ på frokostmenyen ved mange kafeer, og i Danmark er det etablert en egen grøtbar.

Hva kan en ha på brødskiven istedenfor brunost?

Mange pålegg er ikke særlig sunne, deriblant brunost, syltetøy, sjokoladepålegg, leverpostei, salami, fårepølse etc. Men hva bør vi ha på brødskiven?

Er dette sunt?

Om matvarer er sunne eller ikke kommer ikke bare an på innholdet. Vi har alle forskjellige behov. Hvor godt matvarene møter disse behovene sier noe om hvor sunne matvarene er for oss.

5 om dagen - hvorfor og hvordan?

Hjerte- og karsykdommer tar livet av flere enn noen annen livsstilsykdom i Norge. Den vanligste dødsårsaken i Norge er hjerteinfarkt. Kreft rammer også mange. Og selv om flere blir friske, må man gjennom en tøff behandling som kanskje tar flere år.

Litt treig og sløv i 14-tiden, du også?

Det er mange som mener mye om kosthold for tiden, og det gjør vi i VB også.