VB

Slik lykkes du med planter på badet

Ønsker du deg en grønn jungel på badet? Du er ikke alene! Mange ønsker seg et grønt og frodig bad, det gjør badet mer levende. Planter har dessuten mange gode helseeffekter. De bedrer luftkvaliteten og kan til og med ha en positiv effekt på den psykiske helsen vår

Men mange har også kanskje opplevd at det ikke er så rett frem og enkelt som man skulle tro. Her er noen tips og triks som kan hjelpe deg med å gjøre badet til en deilig oase! 

 

Se an lyset

Det første du må ta stilling til er hvor mye naturlig lys du har på badet. Noen har store vinduer som slipper inn mye dagslys, noen har ikke vinduer på badet i det hele tatt. Har du mye naturlig lys har du flere plantetyper å velge i - planter som vil vokse og trives på badet.

 

Hvor stor plass har du?

Hvor stort bad du har spiller også naturligvis en rolle. Men om du ikke har plass til store potter på badegulvet, kan du kanskje ha plass til små planter på nisjer og hyller? Er du så heldig at du har plass til begge vil det gi en fin dynamikk i rommet om du bruker både store og små planter. 

 

Riktig stell

Badet er ofte varmere enn resten av huset - og naturlig nok ganske fuktig. Mange av plantene vi bruker i Norge er egentlig tropiske planter som gjerne vil ha litt fukt på bladene, ikke bare i jorden. Sjekk hvilke som trenger hyppig vanning og hvilke som tåler å tørke ut. Noen tropiske planter kan du også med fordel dusje bladene til. 

 

Velg riktige planter

Sukkulenter har vært populære en god stund nå, og med god grunn. De er både lettstelte og pene. Robuste planter som tåler “alt” og som gjerne kan trives på badet er smaragdpalme og svigermors tunge. 

 

Bruk friske blomster

Friske blomster i en vase trenger ikke være forbeholdt stue eller kjøkken, de kan også være et vakkert innslag på badet. 

 

Bruk høyden

Hvis du har dårlig plass på gulv og lite hylleplass, prøv hengeplanter, som sølvgryte eller gullranke. Det gir badet en herlig jungelfølelse. Såkalte luftplanter kan også være et lekkert innslag på badet.

 

Juks litt

Skulle alt annet feile (og visne) er det en annen mulighet: Falske planter på badet. Falske planter har fått seg en kvalitetsmessig oppgradering de siste årene - de ser rett og slett ganske fine og freshe ut. En uekte kaktus eller fiken kan friske opp badet - i hvert fall rent estetisk. Og med falske planter er fordelen at du trenger ikke være redd for å ta livet av dem. Men børst gjerne støv av dem i ny og ne…

 

Planter som passer godt på badet:

  • Smaragdpalme
  • Vindusblad/Monstera
  • Svigermors tunge
  • Fugleredebregne
  • Kaktus/Aloe vera
  • Tillandsia (luftplante)
  • Elefantøre
  • Pengetre

 

Går du med tanker om å pusse opp badet?

Foss Bad Variant eik smal
Baderomsmøbel fra INR i fargen dusty rose.
Viena servant fra Korsbakken

Alt du bør vite om oppussing av bad

Det er mange detaljer å tenke på og mange dokumentasjonskrav som må oppfylles. Men frykt ikke - her finner du alt du trenger å vite om oppussing av bad!