Finn rørlegger
VB

Det er aldri for sent å lære noe nytt

Å bli rørleggerlærling er ikke forbeholdt tenåringer. Flere og flere ønsker å gjøre som Oda Marie og Bjørn Magnus – å lære seg et nytt yrke som voksen.

–  Jeg har ikke angret ett sekund! sier Bjørn Magnus Bekken (45) om valget han tok om å bytte fra elektronikkbransjen til rørbransjen –  som voksen lærling i VB-bedriften J & A Rosenlund i Åmot

Nå er han snart ferdig med læretiden og skal om kort tid avlegge svenneprøven. Sammen med lærlingene Maren Agnete Solheim (36) og Oda Marie Holmen (31) og en utdannet rørlegger har de ansvaret for å levere både sanitær, varme og vanntåkeanlegg i et stort leilighetsprosjekt under oppføring i Hokksund. 

–  Å få så mye ansvar er både spennende og utfordrende, sier Bekken.

Solheim jobbet tidligere som miljøterapeut, og Holmen jobbet i Posten. Bekken jobbet i elektronikkbransjen, men på grunn av stadige permitteringer ville han prøve seg på en annen yrkesretning. 

Les også: Omskolert som voksne

–  Det beste med jobben er at det er variasjon, ikke én dag er lik den andre. Til og med på store prosjekter er hver dag forskjellig. Jeg visste ikke helt hva jeg gikk til, men det er mye bedre enn jeg forventet, sier han.

På prosjektet i Hokksund er det 43 leiligheter og en parkeringskjeller som reises. Alle leilighetene skal ha vannbåren varme, sanitæranlegg og slokkeanlegg.

Flere vil bytte beite

Daglig leder i VB J & A Rosenlund, Tarjei Samuelsen, forteller at pågangen har økt de siste to-tre årene av folk som ønsker å bytte beite. Flere vil bytte ut kontorjobber med jobber der man bruker kroppen mer. 

–  Det kan selvfølgelig være stress på en byggeplass og, men du bruker energien din annerledes der, sier han.

Det er mange fordeler med å ta inn voksne lærlinger, mener Samuelsen.

–  Fordelen med voksne lærlinger er at de har vært i arbeidslivet før, vi slipper å “oppdra” dem. Jobben er viktig for dem. Når du er i 30- eller 40-årene og har jobbet med noe annet, og du som voksen finner ut at du vil gå ned til lærlinglønn for å bli rørlegger, da har du en ekte interesse for faget. Du går ikke ned i lønn for noe du ikke vil bli, sier han.

Oda Marie Holmen er også fornøyd med valget hun tok.

–  Rørlegger virket som et spennende, praktisk yrke. Jeg trives veldig godt, sier hun.

Da hun gikk på skolen kan hun ikke huske at rørbransjen ble snakket om som et alternativ av skolerådgivere. 

–  Det var ikke snakk om det da vi skulle velge retning. Alle skulle begynne på allmenn, sier hun.

Les også: Rådgiverne i skoleverket må strammes opp!

Ansvarsbevisste lærlinger

Tarjei Samuelsen synes han har vært heldig med lærlingene sine.

–  De er ansvarsbevisste, de setter seg inn i bedriftens rutiner og HMS-arbeid, og de er veldig påskrudd hele tida. De har lyst å lære fort og bli gode. Samtidig ser de viktigheten av å ikke skynde seg for mye, at de leverer fra seg et godt produkt. De er flinke til å ta ansvar for egen læring, sier han, og legger til at unge lærlinger også kan ha de egenskapene.  

Bjørn Magnus Bekken sier at selv om han begynte sent i lære, så er det aldri for sent å begynne på noe nytt.

–  Det er viktig å vite nå som det er mange som er permittert eller har mistet jobben. Vi har behov for flere håndverkere, sier han. 

Oda Marie Holmen mener det også er plass til flere kvinner i rørbransjen.

–  Det er bare hyggelig det! Selv om jeg synes det er hyggelig med mannlige kollegaer også. 

–  VVS-faget er et utrolig interessant og spennende fag i stor utvikling. Jeg er stolt av at vi er med på å bidra til rekruttering inn i faget, og stolt av at de voksne lærlingene våre går inn med så mye glød og iver. Jeg er veldig imponert over dem, sier Samuelsen. 

Slik blir du voksenlærling

Hvis du er over 21 år kan du bli voksenlærling. Da tar du hele rørleggerutdannelsen din ute i bedrift samtidig som du får påfyll av teori underveis.

Noen tar direkte kontakt med bedriften, andre med opplæringskontoret først. De ulike fylkene praktiserer litt ulikt, så det beste er å snakke med ditt lokale opplæringskontor for å finne ut hva som gjelder der du bor.

Hvor lang læretiden er kommer an på hva du har av utdanning og opplæring fra før. Les mer om hvordan du blir rørlegger her.

 

Rørleggerlærling Oda Marie Holmen