VB
Bad

50 år på badet

Foss Fabrikker har fulgt norske familiers baderomshverdag i et halvt århundre. Og de stopper ikke her!

1968 var året der alle i Norge fikk postnummer, Island fikk høyrekjøring, kronprins Harald fikk sin Sonja, verden fikk stjerner som Celine Dion og Kjell-Elvis – og Johannes Foss fikk en idé om å selge oppbevaring til baderommet.

Enorm utvikling

Med et lite badeskap under armen reiste Johannes Foss til Stavanger for å presentere sin idé. Det faktum at kun halvparten av husholdningene i landet hadde eget bad på den tiden, stanset ham ikke:  

 Første desember 1968 etablerte han Foss Fabrikker, og han traff umiddelbart hjertet til både rørleggere og forbrukere med sitt fokus på funksjonelle bad, sier daglig leder Tone Foss, som også er datter av grunnleggeren. 

På samme tid som Foss Fabrikker startet sin produksjon på Birkeland, våknet nemlig nye behov og forbruksvaner til liv hos det norske folk. Utviklingen på badet har vært enorm de siste femti årene: 

– Før var et bad et lite rom med toalett, servant og et enkelt speil. I dag det en del av hjemmet mange forbinder med ro og harmoni, noe vi kan se ut fra endringen på badets størrelse, innredning og materialvalg – i tillegg til velværeprodukter i skuffer og skap. Her er det komforten som styrer, sier Foss. 

For folks hverdag

Familiebedriften, som i dag er kjent under merkenavnet Foss Bad, har hele tiden investert i egen produksjon, noe som har gjort dem til en moderne og fleksibel bedrift som leverer fortløpende på bestilling.  

Det er også viktig for å kunne designe og produsere for folks hverdag – eller aller helst ligge litt i forkant: 

– Bruk av skuffer er ett eksempel. Allerede de første innredningene vi laget hadde skuffer over skapene, der folk kunne samle toalettartikler og småting. I 1999 ble den første skuffebaserte møbelserien vår lansert, og i 2006 var skuffebaserte møbler blitt vårt hovedprodukt

Norsk design og produksjon

Vi designer og produserer i Norge for best mulig kvalitetssikring og minst mulig miljøavtrykk, forteller daglig leder: 

 Johannes Foss erkjente tidlig at baderomsmøbler må lages av fuktbestandige materialer, og at det ikke er et alternativ å kompromisse med kvalitet. Det ga oss gode resultater tidlig, og allerede i 1983 ble vi tildelt en europeisk pris for produksjonen vår. 

Og selv om nye generasjoner nå har overtatt driften, er kvalitet fortsatt grunnsteinen alt hviler på: 

– Vi er skal skape kvalitet, både for dem som lever av å lage møblene – og dem som skal leve med dem, sier hun. 

Historien gjentar seg

Med et halvt århundres erfaring i ryggen kan Foss Fabrikker bekrefte at historien gjentar seg – også når det kommer til trender: 

 Farger og materialer gjentar seg, men med et tidsaktuelt formuttrykk. Fra det hvite klassiske, til varme trefarger og spreke fargespill. Møbelseriene våre har tilpasset seg trendene innenfor design, materialer og innredninger, samtidig som vi hele tiden har hatt fokus på at det er helheten som skaper det gode baderommet, sier Tone Foss. 

Da gjenstår det bare en eneste ting: Å glede seg til de neste 50 årene. Gratulerer med jubileet, Foss Fabrikker!

Her kan du lese Foss Bad sin egen artikkel om feiringen - og se den nye identiteten til bedriften!

 

Tone Foss er daglig leder i jubileumsbedriften. Foto: Jacob Johannes Buchard.

Alt du bør vite om oppussing av bad

Det er mange detaljer å tenke på og mange dokumentasjonskrav som må oppfylles. Men frykt ikke - her finner du alt du trenger å vite om oppussing av bad!