VB
Akkurat nå

Velpleid på vakre Vega

Vega er en øykommune på Helgelandskysten i Nordland. Med sine rundt 6 500 store og små øyer er Vega et helt spesielt sted. Så spesielt at øyene står på UNESCOs verdensarvliste. Det er her daglig leder Bjarne Berntsen i VB Berntsen Rør er født og vokst opp – sammen med flesteparten av sine kunder.

På Vega er det funnet spor av bosetninger fra steinalderen, rundt 10 000 år tilbake i tid. Man antar at det var de fiskerike og relativt grunne områdene utenfor øyene som gjorde at folk slo seg ned der. Den dag i dag er fiske fremdeles en av de største næringene i regionen, og det at man kunne vise til tusenvis av år med sammenhengende fiske og kulturlandskap var en sterk søknad for å komme med på verdensarvlisten. 

Infrastruktur

Men selv om fiske og jordbruk fremdeles står sterkt i den naturskjønne kommunen er det selvsagt også behov for andre servicebedrifter. Det skal bo folk in husan, som Kari Bremnes synger, og da må infrastruktur som vann og varme være på plass – selv på de ytterste holmer og skjær. 

Bjarne Berntsen i VB Berntsen Rør forteller at de fleste boligene befinner seg på hovedøya, mens man på de mindre øyene i hovedsak finner fritidsboliger.

- Tidligere var det mye renovering, men den siste tiden har det gått mer i nybygg, forteller Berntsen.

Omdømme

Han jobber både for privatpersoner og for kommunen, og har lange dager. Det er tydelig at han har et godt omdømme, for VB på Vega har mye å gjøre.

-Fordelen med å bo på Vega, med sine 1340 innbyggere, er at alle kjenner alle. Jeg trenger ikke reklamebyrå, for hvis jeg tar meg en tur på butikken så er det alltid tre-fire stykker som kommer bort og vil prate om bad, og om de skal ha vegghengt toalett eller ikke, sier han og ler. 

Fokus på det praktiske

Vi diskuterer forskjeller og likheter på VB-kunder rundt omkring i vårt langstrakte og kronglete land, og Bjarne mener at kunder i nord har sine særegenheter.

 -Våre kunder er stort sett opptatt av pris og at det er praktisk. Det fancy kommer i siste rekke. Prisfokuset er såpass stort, fordi her i nord har man mye å bruke pengene på; hus, hytte, bil, båt og naust. Det er annerledes å bo i en leilighet i byen, da kan man bruke mer penger på badet, sier Berntsen. 

Kort vei fra hav til bad

Vega ligger omtrent midt mellom Brønnøysund og Sandnessjøen, og man skulle kanskje tro at når man kommer såpass langt nord i landet så ville VBs varmeløsninger være etterspurt, men dette kan Bjarne avkrefte.

- Klimaet her er ikke så verst, faktisk, det er mildere enn man skulle tro, så det går mest i sanitæranlegg for meg. 

De av oss som husker NRK-serien Himmelblå fra 2008 vil kjenne igjen naturen og landskapet når man tar båten til Vega. Mange av scenene i serien er nemlig filmet på Ylvingen, den nest største øya i Vega kommune. Og det var kanskje ikke tilfeldig at de valgte dette området som opptakssted, for et verdensarvsted har definitivt mye bra å by på. Naturopplevelsene er mange, og når man kommer svett og sliten hjem, så er det alltid deilig å slappe av med en forfriskende dusj – som Bjarne kanskje har installert.