VB
Akkurat nå

#DIY: Unngå vannskader!

Hvert åttende minutt oppdages det en ny vannskade i norske hus og boliger. I gjennomsnitt. Her er våre beste "gjør det selv"-tips til deg som vil unngå at akkurat det skjer hjemme hos deg.

Og heldigvis er det mange enkle tiltak du kan gjøre for ikke å bli en del av den norske vannskadestatistikken! 

Vask og rens

Vasker du badet jevnlig holder det seg også lenger, men for å unngå vannskader må du også rense litt mer enn det du ser hver dag. Vi anbefaler å gå over alt utstyr det går vann gjennom i hjemmet ditt – som for eksempel armaturer, avløp og synlige rør. En gang i kvartalet bør du rense sluker og vannlåser for hår og skitt som har festet seg der. 

Stram opp

Avløpsrørene under vasken utvider og trekker seg sammen når du bruker kaldt og varmt vann. En gang i halvåret bør du derfor sjekke om det er nødvendig å stramme mutterne som er på skjøtene. Stoppekraner under vask og andre steder bør åpnes og stenges en gang i året, slik at de ikke stivner.

Husk varmtvannsberederen

Mange av vannskadene som oppstår i norske hjem skyldes gamle og utslitte varmtvannsberedere. Derfor bør du holde et øye med varmtvannsberederen også. Se etter tegn på lekkasjer fra ventiler og rørene under berederen med jevne mellomrom.

Hold deg hjemme!

Ok, det mente vi ikke helt seriøst. Men saken er at de fleste vannskader skjer når folk ikke er hjemme – og da gjør de også mest skade. Derfor er det viktig at du for eksempel ikke lar vaskemaskin og oppvaskmaskin gå når du ikke er hjemme. I tillegg anbefaler vi å installere lekkasjestoppere som stenger vannet automatisk når de oppdager lekkasjer – nyttige forsikringer mot både bekymringer og omfattende vannskader!

Vinn-vinn med Vannstoppen! Visste du at lekkasjestoppere er påbudt i alle boliger bygget etter 2010? 

Litt må du gjøre ute også

Rens takrenner jevnlig for løv og kvister, og rens også utvendige kummer – særlig i perioder med mye nedbør. Når vinteren er i anmarsj er det viktig å ta av plastkoblingen som er mellom hageslangen og den utvendige vannkranen. Denne gjør nemlig at vannet blir stående inne i røret, og hvis dette fryser kan det danne seg en ’frostpropp’ i røret inne i veggen. Det kan gi en ubehagelig overraskelse når vannet slås på igjen om våren. Steng av utevannet og la kranen stå i åpen posisjon.

Oppdager du lekkasje? Steng stoppekranen!

Det må gjøres raskt for å unngå store skader, noe som betyr at det er en stor (!) fordel at alle i husstanden faktisk vet hvor den befinner seg. Deretter bør du kontakte rørlegger og forsikringsselskap. Er det snakk om en virkelig stor lekkasje hvor vannet flommer, bør brannvesenet kontaktes etter at du har stengt hovedstoppekranen.

Bor du i et borettslag eller boligsameie, er det selvfølgelig naturlig å informere styret og eventuelle beboere som blir rammet av lekkasjen.

Trenger du rørleggerbistand hjemme hos deg?

Velg en kvalifisert fagperson til å gjøre jobben. Eller enda bedre: Finn din nærmeste VB Rørlegger og ta kontakt!

Stress å gjøre alt selv? La oss gjøre noe!

VB tilbyr en omfattende sjekk av alt utstyr som det går vann gjennom i hjemmet ditt. Vannsjekken gir deg en oversiktlig tilstandsrapport – og forklarer hva som kreves av fremtidig vedlikehold slik at vannskade ikke skjer hos deg.