VB
Akkurat nå

Blir det brudd i sommer?

Hvert år forårsaker rørbrudd og lekkasjer fra koblinger skader for over 650 millioner kroner i norske hjem – og sommeren er høysesong for vannskader. Men det kan du gjøre noe med!

Glemmer du å stenge av vannet før du drar på ferie? Da er du ikke alene. En undersøkelse VB har gjort viser at to av tre aldri stenger vannet når de reiser bort. Resultatet er altfor mange vannskader, spesielt om sommeren. Men hvorfor er det slik? 

– Det mange ikke tenker på er at trykket fra vannverket er basert på 100 prosent forbruk, så i ferier og høytider når mange forlater boligene samtidig, kan trykket øke. Når du da i tillegg ikke har montert reduksjonsventil som gir et konstant trykk, øker faren for at en lekkasje oppstår i ferien, sier VB Rørlegger Baard Aas. 

 

Dette kan du gjøre

Omfanget på vannlekkasjer blir mye større når man er bortreist, fordi vannet kan stå og renne i lang tid før skaden blir oppdaget. I tillegg er det store antallet vannlekkasjer grunnen til at forsikringsselskaper og rørleggerkjeder ønsker at nordmenn monterer såkalte vannstoppere.  

– Vannstoppere bør være montert der det er risiko for lekkasje og ikke er sluk i gulvet, sier Baard Aas.

 

Slik fungerer en vannstopper

En vannstopper består av sensorer og en magnetventil som monteres på rørene. Ventilen stenger vanntilførselen automatisk når sensorene registrerer vann på avveie. Men 45 prosent har ikke montert vannstopper på kjøkkenet. Ytterligere 29 prosent vet ikke om de har, viser undersøkelsen vår.

 

Har du bolig som er bygget før 2010, er sannsynligheten stor for at du ikke har installert vannstopper. Da Byggteknisk forskrift (TEK 10) ble oppdatert i 2010, kom det nemlig krav om at rom uten sluk, men med mulighet for tapping av vann, skal være utstyrt med automatisk vannstopper. Det betyr at de aller fleste hus som bygges i dag har vannstopper på kjøkkenet, og i WC-rom uten dusj og i boder med tappekran. 

 

 

Før ferien-huskeliste:

1. Finn hovedstoppekrana!

Overraskende mange vet ikke hvor den er i boligen sin. I eneboliger er det som regel ved inntaket i kjelleren, mens den i leiligheter ofte er på badet eller under kjøkkenbenkene. Når du har funnet den –fortell gjerne til resten av familien hvor den befinner seg!

2. Steng hovedstoppekrana

Det er gjort i en håndvending

3. Rens sluket

Når du er lenge borte kan det som ligger i sluket stivne og føre til at utløpet blir tett. Da kan den første dusjen etter ferien gi deg en lite hyggelig overraskelse!

Kilder: VB-undersøkelse v/YouGov, SINTEF, Finans Norge og If Skadeforsikring

Relaterte artikler